naar startpagina

Lichen Planopilaris (LPP)

Mensen met Lichen Planus (LP) kunnen ook last hebben van Lichen

Planopilaris (LPP). LPP is een variant van LP waarbij de haarfollikels worden aangetast, wat uiteindelijk tot kale plekken of kaalheid kan leiden.

 

Hoe ziet LPP eruit en wat zijn de klachten?

Bij Lichen Planopilaris wordt de huid rondom de haarzakjes rood en de rest van de hoofdhuid licht paars. Vervolgens hoopt zich keratine op in de opening van de haarzakjes, waardoor deze verstopt raken. Dit heeft definitieve haaruitval en littekenvorming tot gevolg. LPP zit meestal boven op het hoofd, op de kruin.

De klachten van LPP beginnen vaak met haaruitval of uitdunning van de haardos, jeuk, schilfering, pijn, branderigheid en een gevoelige hoofdhuid. De aantasting is meestal op meerdere plaatsen, zelden is de hele schedel aangetast.

Dit in tegenstelling tot de kaalheid zonder littekenvorming zoals alopecia areata, waarbij de kale huid volledig gaaf is.

LPP komt vooral voor bij vrouwen, in de leeftijd 40-60 jaar. Het kan snel voortschrijden en is moeilijk te behandelen. Er zijn niet veel goede studies naar de behandeling ervan.

 

Waardoor wordt Lichen Planopilaris veroorzaakt?

De exacte oorzaak is niet helemaal duidelijk. Het is wel bekend dat LPP een variant is van LP. Deze ziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een ongewone reactie van het lichaam/afweersysteem op bepaalde geneesmiddelen, infecties en overmatige stress.

 

Wat zijn de vooruitzichten?

In sommige gevallen gaat LPP vanzelf over, deze aandoening kan echter ook vele jaren aanblijven met veel haaruitval en helaas ook blijvende kaalheid tot gevolg. Vaak zal een haarstuk nodig zijn.

Bron:

Website www.lichenplanus.nl van de Lichen Planusvereniging Nederland (LPVN)

De Lichen Planus Vereniging Nederland (LPVN) is opgezet door mensen met Lichen Planus en zet zich in voor mensen met LP. Zij doet dat door voorlichting te geven, lotgenotencontact te organiseren en de belangen te behartigen van mensen met LP.